Jak jeść tanio i zdrowo? Mamy dla Ciebie 5 sposobów na zdrowy lekki obiad, który możesz zapakować do pracy. Wypróbuj te przepisy w domu i przekonaj się, że gotowanie wcale nie musi być czasochłonne! Zapraszamy do lektury i inspiracji!
Lekki obiad do pracy – makaron z kurczakiem i cukinią
Składniki:
- Filet z kurczaka
- Pełnoziarnisty makaron
- Cukinia
- Pomidorki koktajlowe
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- Składniki sosu: 4 suszone pomidory, 2 łyżeczki suszonej bazylii, łyżka oleju ze słoika suszonych pomidorów
- Przyprawy: słodka papryka, oregano
Przygotowanie:
Usmaż na maśle kurczaka z przyprawami, a w międzyczasie ugotuj makaron i w osobnym naczyniu zmiksuj składniki na sos. Pokrój cukinię w plasterki i dodaj do kurczaka. Dolej jogurt, dodaj sos i pomidorki i gotuj jeszcze chwilę na małym ogniu. Tak przygotowany sos możesz spakować do lunchboxa razem z ugotowanym makaronem i jeść w formie podgrzanej lub na zimno.
Zdrowy obiad do pracy – zupa kalafiorowa
Składniki:
- Kalafior
- Włoszczyzna
- Kostka rosołowa (opcjonalnie)
- 10 niedużych ziemniaków
- Przyprawy: sos sojowy, kurkuma, sól, pieprz, ziele angielskie
Przygotowanie:
Rozpuść bulion w 5 litrach wrzącej wody. Dodaj warzywa (bez ziemniaków) i gotuj około 30 minut. Do wywaru dorzuć kalafiora, ziemniaki i przyprawy i gotuj kolejne 30 minut. Dodaj natkę pietruszki i przelej do termosa lub kubka termicznego. Tak przygotowaną zupę możesz wziąć do pracy!
Wegetariański obiad do pracy – kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem warzyw
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- Szklanka mleka
- 2 jajka
- Bułka tarta
- Ulubione warzywa, np. cukinia lub marchew
- Przyprawy: sól, pieprz, koperek, szczypiorek
Przygotowanie:
Ugotuj kaszę jaglaną, a następnie zagnieć ją w jednej misce z surowym jajkiem, startymi na tarce warzywami i przyprawami. Uformuj z masy kotlety, obtocz je w jajku i w bułce tartej, smaż na małym ogniu. Zapakuj do pudełka typu lunchbox razem z surówką i ciesz się zdrowym obiadem w pracy!
Sycąca sałatka z dorszem
Składniki:
- Filet z dorsza
- Kasza typu bulgur
- Pomidor
- ¼ cebuli
- Oliwki
- Przyprawy: kurkuma, papryka, sól, pieprz, czosnek
- Oliwa
- Cytryna
Przygotowanie:
Zamarynuj filet z dorsza w łyżce oliwy z przyprawami i łyżką soku z cytryny. Ugotuj kaszę bulgur i pokrój pomidora oraz cebulę. Na rozgrzanej patelni obsmaż pokrojonego na kawałki dorsza po około 2 minuty z każdej strony. Wymieszaj aromatyczną rybę z kaszą i warzywami.