Zastosowania folii aluminiowej

Niniejszy artykuł pod tytułem Tarot dla początkujących – co powinieneś wiedzieć o stawianiu kart nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Tarot dla początkujących – co powinieneś wiedzieć o stawianiu kart należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Aluminium, czyli glin, to jeden z najbardziej powszechnych pierwiastków na Ziemi. Folia z aluminium nie przepuszcza ciepła, powietrza oraz wody, dzięki czemu zabezpieczone nią potrawy mogą dłużej pozostać świeże i smaczne. Jakie są zastosowania folii aluminiowej? Czy glin jest szkodliwy dla człowieka? Zapraszamy do lektury!

Dwie strony folii aluminiowej

Folia aluminiowa dzieli się na dwie strony. Ta błyszcząca lepiej zatrzymuje ciepło, dzięki czemu może służyć do zabezpieczenia ciepłych potraw oraz pieczenia dań. Natomiast ta matowa nie przepuszcza światła, powietrza, ani wody, dzięki czemu nadaje się do pakowania kanapek. Aby pieczywo jak najdłużej zachowało świeżość, owijamy je folią, matową stroną do środka. Dzięki temu kanapki na śniadanie nie zepsują się i dłużej utrzymają aromat oraz smak. Podsumowując, strona błyszcząca folii aluminiowej zatrzymuje ciepło, a matowa je przepuszcza. Niewłaściwy sposób owinięcia potrawy folią sprawi, że wystygnie ona.

Zastosowanie folii aluminiowej w kuchni

W folii aluminiowej można przechowywać artykuły spożywcze oraz przygotować potrawy grillowane i pieczone. W folię można zawinąć mięso przed wrzuceniem na grill lub otulić nią rybę przed wsadzeniem do piekarnika. Można w niej również przechowywać potrawy oraz okrywać nią miski z przygotowanym jedzeniem, w ten sposób produkty dłużej zachowają dobry smak i nie będą przejmować innych zapachów z lodówki.

Używanie folii aluminiowej a niebezpieczeństwo

Badania dowiodły, że folia aluminiowa jest szkodliwa i niebezpieczna, nie należy przesadzać z jej użytkowaniem, zwłaszcza w kuchni! O ile to możliwe, lepiej zastępować folię aluminiową papierem do pieczenia lub folią spożywczą, dedykowaną specjalnie do działania w kuchni i nie narażać się na przenikanie do jedzenia szkodliwego aluminium. Nadmiar aluminium w organizmie może prowadzić do trwałych uszczerbków na zdrowiu, choroby Alzheimera, osteoporozy oraz kłopotów z pamięcią i koncentracją!

Folii aluminiowej nie można również używać  w kuchence mikrofalowej oraz przykrywać nią metalowych misek.  Aluminium może przenikać z folii do żywności, zwłaszcza w przypadku kwaśnych produktów i mocno przyprawionych dań. Należy unikać owijania w folię owoców cytrusowych i pomidorów oraz pomidorowych przetworów. Wbrew powszechnym opiniom, nie powinno się w nią zawijać również kanapek i zamiast niej korzystać z papieru śniadaniowego lub pojemników na żywność.