Szukasz ciekawych przepisów na jesienne dania? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka inspiracji. Oto najlepsze przepisy na rozgrzewające potrawy na jesień, które ogrzeją Cię w chłodny wieczór!
Potrawy na jesień – obiad z jesiennych warzyw
Curry z dynią i kurczakiem
Składniki:
- Filet z kurczaka
- Cukinia
- 300 g dyni
- Ziemniaki
- Jabłko
- Pół cebuli
- Puszka krojonych pomidorów
- 2 łyżki pasty curry
- Sok z limonki
- Puszka mleka kokosowego
- Przyprawy: imbir, czosnek, bazylia, sól, pieprz, chilli
Przygotowanie:
Na osobnych patelniach usmażyć kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, jabłko, dynię, cebulę). Do warzyw dodać pastę curry i doprawić imbirem i czosnkiem, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie doleć mleko kokosowe i dodać pomidory, cukinię i kurczaka. Gotować do miękkości pod przykrywką. Przed podaniem tej potrawy na jesień doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.
Potrawy na jesień – rozgrzewające zupy
Tradycyjny krem z dyni
Składniki:
- Dynia
- 250 g ziemniaków
- 25 g masła
- 1 cebula
- Przyprawy: czosnek, kurkuma, imbir
- Pół puszki pomidorów
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki bulionu
Przygotowanie:
Dynię należy obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W garnku szklimy na maśle cebulę i czosnek, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Doprawiamy i smażymy razem około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy całość z dodatkiem mleka.
Zupa dyniowa z masłem orzechowym
Składniki:
- dynia
- oliwa
- cebula
- 1 litr bulionu
- 2 łyżki kremowego masła orzechowego
- 80 ml mleka kokosowego
- Przyprawy: czosnek, imbir, curry, kurkuma, mielona papryka, cynamon, chilli
Przygotowanie:
Pokroić dynię na małe kawałki i piec przez 35 minut w 180◦ w piekarniku. Zeszklić na oliwie cebulę, dodać czosnek, imbir, curry, kurkumę, cynamon, paprykę, chilli i kawałki upieczonej dyni. Podsmażać na małym ogniu kilka minut. Zalać wrzącym bulionem i gotować jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu ostudzić i zblendować z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym.
Zupa marchewkowa
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 6 marchewek
- Włoszczyzna
- Przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryczka chilli
Przygotowanie:
Umyć i obrać warzywa, pokroić i wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać przyprawy i gotować około 20 – 30 minut. Po ugotowaniu odlać część wody, a resztę zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać z natką pietruszki i grzankami.