Strona główna / Dom i gotowanie / Rozgrzewające potrawy na jesień
Rozgrzewające potrawy na jesień

Rozgrzewające potrawy na jesień

Szukasz ciekawych przepisów na jesienne dania? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka inspiracji. Oto najlepsze przepisy na rozgrzewające potrawy na jesień, które ogrzeją Cię w chłodny wieczór!

Potrawy na jesień – obiad z jesiennych warzyw

Curry z dynią i kurczakiem

Składniki:

  • Filet z kurczaka
  • Cukinia
  • 300 g dyni
  • Ziemniaki
  • Jabłko
  • Pół cebuli
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki pasty curry
  • Sok z limonki
  • Puszka mleka kokosowego
  • Przyprawy: imbir, czosnek, bazylia, sól, pieprz, chilli

Przygotowanie:

Na osobnych patelniach usmażyć kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, jabłko, dynię, cebulę). Do warzyw dodać pastę curry i doprawić imbirem i czosnkiem, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie doleć mleko kokosowe i dodać pomidory, cukinię i kurczaka. Gotować do miękkości pod przykrywką. Przed podaniem tej potrawy na jesień doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.

Potrawy na jesień – rozgrzewające zupy

Tradycyjny krem z dyni

Składniki:

  • Dynia
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • Przyprawy: czosnek, kurkuma, imbir
  • Pół puszki pomidorów
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Dynię należy obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W garnku szklimy na maśle cebulę i czosnek, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Doprawiamy i smażymy razem około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut.  Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy całość z dodatkiem mleka.

Zupa dyniowa z masłem orzechowym

Składniki:

  • dynia
  • oliwa
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 80 ml mleka kokosowego
  • Przyprawy: czosnek, imbir, curry, kurkuma, mielona papryka, cynamon, chilli

Przygotowanie:

Pokroić dynię na małe kawałki i piec przez 35 minut w 180◦ w piekarniku. Zeszklić na oliwie cebulę, dodać czosnek, imbir, curry, kurkumę, cynamon, paprykę, chilli i kawałki upieczonej dyni. Podsmażać na małym ogniu kilka minut. Zalać wrzącym bulionem i gotować jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu ostudzić i zblendować z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym.

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 6 marchewek
  • Włoszczyzna
  • Przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryczka chilli

Przygotowanie:

Umyć i obrać warzywa, pokroić i wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać przyprawy i gotować około 20 – 30 minut. Po ugotowaniu odlać część wody, a resztę zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać z natką pietruszki i grzankami.

Sprawdź także

Dieta przy refluksie – porady

Dieta przy refluksie – porady

Choroba refluksowa polega na tym, że kwaśne treści żołądka są zarzucane wyżej, na przykład do …

Jak zrobić leczo?

Jak zrobić leczo?

Leczo to popularna węgierska potrawa, która może być przygotowywana klasycznie, z papryką i kiełbasą, w …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *