Rozgrzewające potrawy na jesień

Niniejszy artykuł pod tytułem Tarot dla początkujących – co powinieneś wiedzieć o stawianiu kart nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Tarot dla początkujących – co powinieneś wiedzieć o stawianiu kart należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Szukasz ciekawych przepisów na jesienne dania? Przygotowaliśmy dla Ciebie kilka inspiracji. Oto najlepsze przepisy na rozgrzewające potrawy na jesień, które ogrzeją Cię w chłodny wieczór!

Potrawy na jesień – obiad z jesiennych warzyw

Curry z dynią i kurczakiem

Składniki:

  • Filet z kurczaka
  • Cukinia
  • 300 g dyni
  • Ziemniaki
  • Jabłko
  • Pół cebuli
  • Puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki pasty curry
  • Sok z limonki
  • Puszka mleka kokosowego
  • Przyprawy: imbir, czosnek, bazylia, sól, pieprz, chilli

Przygotowanie:

Na osobnych patelniach usmażyć kurczaka oraz warzywa (ziemniaki, jabłko, dynię, cebulę). Do warzyw dodać pastę curry i doprawić imbirem i czosnkiem, smażyć na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie doleć mleko kokosowe i dodać pomidory, cukinię i kurczaka. Gotować do miękkości pod przykrywką. Przed podaniem tej potrawy na jesień doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.

Potrawy na jesień – rozgrzewające zupy

Tradycyjny krem z dyni

Składniki:

  • Dynia
  • 250 g ziemniaków
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • Przyprawy: czosnek, kurkuma, imbir
  • Pół puszki pomidorów
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 szklanki bulionu

Przygotowanie:

Dynię należy obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. W garnku szklimy na maśle cebulę i czosnek, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i dynię. Doprawiamy i smażymy razem około 5 minut. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut.  Po tym czasie dodajemy pomidory i gotujemy do miękkości. Na koniec miksujemy całość z dodatkiem mleka.

Zupa dyniowa z masłem orzechowym

Składniki:

  • dynia
  • oliwa
  • cebula
  • 1 litr bulionu
  • 2 łyżki kremowego masła orzechowego
  • 80 ml mleka kokosowego
  • Przyprawy: czosnek, imbir, curry, kurkuma, mielona papryka, cynamon, chilli

Przygotowanie:

Pokroić dynię na małe kawałki i piec przez 35 minut w 180◦ w piekarniku. Zeszklić na oliwie cebulę, dodać czosnek, imbir, curry, kurkumę, cynamon, paprykę, chilli i kawałki upieczonej dyni. Podsmażać na małym ogniu kilka minut. Zalać wrzącym bulionem i gotować jeszcze 15 minut. Po ugotowaniu ostudzić i zblendować z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym.

Zupa marchewkowa

Składniki:

  • 2 litry bulionu
  • 6 marchewek
  • Włoszczyzna
  • Przyprawy: sól, pieprz, imbir, papryczka chilli

Przygotowanie:

Umyć i obrać warzywa, pokroić i wrzucić do wrzącego bulionu. Dodać przyprawy i gotować około 20 – 30 minut. Po ugotowaniu odlać część wody, a resztę zmiksować do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać z natką pietruszki i grzankami.