Leczo to popularna węgierska potrawa, która może być przygotowywana klasycznie, z papryką i kiełbasą, w wersji wegetariańskiej lub w formie słodko-kwaśnej, z dodatkiem cukinii. Jak zrobić leczo? Zapraszamy do lektury!
Podstawowe składniki leczo, to papryka, cebula oraz kiełbasa. To danie jednogarnkowe, którego przygotowanie zaczynamy od obsmażenia wyżej wymienionych produktów. Następnie do leczo można dodać ulubione przyprawy oraz pomidory. Jak zrobić leczo, które nie będzie zbyt ostre? Nie należy przesadzać ze zbyt dużą ilością pieprzu Cayenne oraz ziela angielskiego.
Do przygotowania aromatycznego i dietetycznego leczo będziesz potrzebować następujących składników:
Przyprawy, którymi możesz wzbogacić smak potrawy to czerwona słodka papryka, sól, pieprz, czosnek, oregano, ziele angielskie, papryka ostra, chilli, czosnek w płatkach lub pieprz Cayenne.
Leczo najczęściej jest podawane z dodatkiem chrupiącego pieczywa. W bardziej wymyślnej wersji można je podawać w wydrążonym na kształt miski chlebku. Pamiętaj, by pomidory dodawać do potrawy na samym końcu, by ich nie rozgotować!
Jeśli znudziła Ci się tradycyjna wersja węgierskiej potrawy lub lubisz słodko-kwaśne smaki, możesz zredukować ilość użytych papryk i zamiast z nich wykorzystać słodkie cukinie. Cukinie dodajemy do potrawy na samym końcu duszenia, razem z pomidorami. Zamiast pomidorów w puszce możesz oczywiście wykorzystać świeże warzywa lub pomidory w postaci koncentratu.
Aby urozmaicić smak leczo, jako dodatek mięsny można wykorzystać mięso drobiowe, np. filet z indyka lub kurczaka. Leczo można przyrządzić także w wersji wegetariańskiej, wykorzystując jedynie papryki, cukinię, cebulę oraz przyprawy. Ciekawy smak można uzyskać poprzez dodanie do potrawy grzybów, na przykład usmażonych pieczarek. Leczo należy przygotowywać w głębokim garnku i gotować pod przykryciem (po usmażeniu składników). Standardowy czas gotowania to około 30 – 40 minut, w zależności od rodzaju użytych składników.