Brukselka to bardzo niedoceniane warzywo, które, podane w odpowiedni sposób może stanowić smaczny dodatek do obiadu. Jak przyrządzić brukselkę, by była smaczna i chrupiąca?
Jak przyrządzić brukselkę? Jakie są jej właściwości?
Brukselka to warzywo bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Kapusta brukselska zawiera bardzo dużo witaminy C, witaminy z grupy B A, E oraz K, a także cenny kwas foliowy i przeciwutleniacze. W brukselce można znaleźć również mangan, żelazo, magnez, fosfor, wapń, cynk i miedź, a także błonnik. Warzywo ma dobroczynny wpływ na wiele układów ludzkiego organizmu.
Brukselka:
- chroni błony śluzowe
- pomaga zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi
- wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i usprawnia trawienie
- wzmacnia układ odpornościowy
- pomaga oczyścić organizm z toksyn
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe
- chroni układ krwionośny i kontroluje ciśnienie krwi
- pomaga utrzymać ciążę i wpływa na prawidłowy rozwój dziecka
- przeciwdziała osteoporozie
Brukselkę można dodawać do sałatek, podawać z bułką tartą, w formie duszonej lub zapiekanej. Jak przyrządzić brukselkę, by była smaczna? Oto kilka prostych sztuczek!
Jak przyrządzić brukselkę – praktyczne porady kulinarne
Najprostszy sposób na przygotowanie brukselki to gotowanie kilka minut (bez przykrycia) w wodzie z niewielką ilością soli. Warzywo można podawać z rozpuszczonym masłem lub zasmażką z bułki tartej.
Praktyczne porady kulinarne:
- Aby brukselka się szybciej ugotowała, należy ją obrać z zewnętrznych liści i odkroić końcowy kawałek głąba, a następnie moczyć kilka minut w zimnej wodzie. Czas gotowania warzywa powinien być jak najkrótszy.
- Jeśli chcesz zniwelować gorycz brukselki, możesz wstawić ją przed gotowaniem na dwie godziny do zamrażalnika. Do wody, w której gotuje się brukselkę, można dodać też szczyptę cukru. Inny sposób na pozbycie się charakterystycznej goryczki to gotowanie warzywa w mleku z odrobiną cynamonu.
- Brukselkę można podawać w formie pieczonej, z dressingiem. Aby przyrządzić sos, wystarczy oliwa, miód i ocet balsamiczny. Warzywo można posypać prażonymi ziarnami słonecznika lub tartym parmezanem.
UWAGA: w przypadku osób chorych na niedoczynność tarczycy włączenie brukselki do diety należy skonsultować z lekarzem