Strona główna / Dom i gotowanie / Jak przyrządzić brukselkę na obiad?
Jak przyrządzić brukselkę na obiad?

Jak przyrządzić brukselkę na obiad?

Brukselka to bardzo niedoceniane warzywo, które, podane w odpowiedni sposób może stanowić smaczny dodatek do obiadu. Jak przyrządzić brukselkę, by była smaczna i chrupiąca?

Jak przyrządzić brukselkę? Jakie są jej właściwości?

Brukselka to warzywo bogate w witaminy oraz składniki mineralne. Kapusta brukselska zawiera bardzo dużo witaminy C, witaminy z grupy B A, E oraz K, a także cenny kwas foliowy i przeciwutleniacze. W brukselce można znaleźć również mangan, żelazo, magnez, fosfor, wapń, cynk i miedź, a także błonnik. Warzywo ma dobroczynny wpływ na wiele układów ludzkiego organizmu.

Brukselka:

  • chroni błony śluzowe
  • pomaga zmniejszyć ilość cholesterolu we krwi
  • wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i usprawnia trawienie
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • pomaga oczyścić organizm z toksyn
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne oraz przeciwbólowe
  • chroni układ krwionośny i kontroluje ciśnienie krwi
  • pomaga utrzymać ciążę i wpływa na prawidłowy rozwój dziecka
  • przeciwdziała osteoporozie

Brukselkę można dodawać do sałatek, podawać z bułką tartą, w formie duszonej lub zapiekanej. Jak przyrządzić brukselkę, by była smaczna? Oto kilka prostych sztuczek!

Jak przyrządzić brukselkę – praktyczne porady kulinarne

Najprostszy sposób na przygotowanie brukselki to gotowanie kilka minut (bez przykrycia) w wodzie z niewielką ilością soli. Warzywo można podawać z rozpuszczonym masłem lub zasmażką z bułki tartej.

Praktyczne porady kulinarne: 

  • Aby brukselka się szybciej ugotowała, należy ją obrać z zewnętrznych liści i odkroić końcowy kawałek głąba, a następnie moczyć kilka minut w zimnej wodzie. Czas gotowania warzywa powinien być jak najkrótszy.
  • Jeśli chcesz zniwelować gorycz brukselki, możesz wstawić ją przed gotowaniem na dwie godziny do zamrażalnika. Do wody, w której gotuje się brukselkę, można dodać też szczyptę cukru. Inny sposób na pozbycie się charakterystycznej goryczki to gotowanie warzywa w mleku z odrobiną cynamonu.
  • Brukselkę można podawać w formie pieczonej, z dressingiem. Aby przyrządzić sos, wystarczy oliwa, miód i ocet balsamiczny. Warzywo można posypać prażonymi ziarnami słonecznika lub tartym parmezanem.

UWAGA: w przypadku osób chorych na niedoczynność tarczycy włączenie brukselki do diety należy skonsultować z lekarzem

Sprawdź także

Dieta przy refluksie – porady

Dieta przy refluksie – porady

Choroba refluksowa polega na tym, że kwaśne treści żołądka są zarzucane wyżej, na przykład do …

Czym zastąpić cukier w diecie dla diabetyka?

Czym zastąpić cukier w diecie dla diabetyka?

Dieta dla cukrzyków to dość specyficzna dieta, polegająca przede wszystkim na wyeliminowaniu z pożywienia białego …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *