Strona główna / Dom i gotowanie / Jak przechowywać ciasto?
Jak przechowywać ciasto?

Jak przechowywać ciasto?

Jak przechowywać ciasto? W czym można dostarczyć wypiek do klienta lub bliskiej osoby? Jak długo można trzymać tort w lodówce, by zachować jego świeżość? Sprawdźcie koniecznie nasz poradnik!

Jak przechowywać ciasto po upieczeniu?

Ciasto to produkt, który można przechowywać jeszcze kilka dni po upieczeniu, w zależności od tego, jak i z czego wypiek został przygotowany. Jak przechowywać ciasto i zabezpieczyć je przed wyschnięciem lub zepsuciem?

Większość ciast przechowuje się w lodówce, wypieki można także zamrażać. W zależności od rodzaju wypieku warto stosować poniższe porady:

  • Ciasto drożdżowe należy przechowywać owinięte folią spożywczą lub w szczelnie zamkniętych pojemnikach
  • Kruche ciastka oraz ciasto bez dodatków można przechowywać kilka tygodni w blaszanych pojemnikach, lub szklanych słoikach z pokrywką, dodatki najlepiej nakładać tuż przed podaniem przysmaku
  • Ciasto francuskie można przechowywać do trzech dni
  • Torty z biszkoptem i kremem należy przechowywać szczelnie zamknięte do 2 dni
  • Ciasto ucierane powinno przebywać w chłodnym miejscu, zawinięte w folię aluminiową
  • Bezy powinny być przechowywane w papierowych torbach lub szczelnie zamkniętych pojemnikach, tak, by nie chłonęły zapachu innego jedzenia z lodówki
  • Pierniki należy przechowywać w szczelnych pojemnikach, np. plastikowych lub w dekoracyjnych puszkach, które pozwolą zatrzymać ich aromat i smak

Ciekawym sposobem na wydłużenie świeżości ciasta, jest wykrawanie kawałków dla gości ze środka, a nie od zewnątrz, tak jak to robimy intuicyjnie. Przekrojone połówki ciasta można ze sobą zsunąć, by wypiek dłużej zachował świeżość.

W czym można dostarczyć wypiek do klienta lub bliskiej osoby?

Wiemy już jak przechowywać ciasto, a w czym dostarczyć wypiek do klienta, bliskiej osoby, na imprezę lub do szkoły? W branżach spożywczych coraz częściej wykorzystuje się ekologiczne i biodegradowalne pudełko kartonowe (z języka francuskiego: boite en carton). Opakowania od dobrych producentów posiadają atesty świadczące o tym, że można w nich bezpiecznie przechowywać i transportować żywność. Dodatkowym plusem jest możliwość spersonalizowania pudełka, to rozwiązanie szczególnie cenione przez klientów biznesowych. Dzięki takim rozwiązaniom ciasto dotrze do miejsca docelowego świeże, w całości i w eleganckiej oprawie!

Sprawdź także

Jak wybrać prezent dla pracownika - poradnik

Jak wybrać prezent dla pracownika – poradnik

Obdarowywanie pracowników to dobry sposób na podbudowanie pozytywnej relacji w firmie. Jak wybrać prezent dla …

Jak zorganizować idealną konferencję?

Jak zorganizować idealną konferencję?

Organizacja konferencji to duże wyzwanie, zarówno w kontekście umiejętności logistyczno-organizacyjnych, jak i pod względem kreatywności. …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *