Jak przechowywać ciasto? W czym można dostarczyć wypiek do klienta lub bliskiej osoby? Jak długo można trzymać tort w lodówce, by zachować jego świeżość? Sprawdźcie koniecznie nasz poradnik!
Ciasto to produkt, który można przechowywać jeszcze kilka dni po upieczeniu, w zależności od tego, jak i z czego wypiek został przygotowany. Jak przechowywać ciasto i zabezpieczyć je przed wyschnięciem lub zepsuciem?
Większość ciast przechowuje się w lodówce, wypieki można także zamrażać. W zależności od rodzaju wypieku warto stosować poniższe porady:
Ciekawym sposobem na wydłużenie świeżości ciasta, jest wykrawanie kawałków dla gości ze środka, a nie od zewnątrz, tak jak to robimy intuicyjnie. Przekrojone połówki ciasta można ze sobą zsunąć, by wypiek dłużej zachował świeżość.
Wiemy już jak przechowywać ciasto, a w czym dostarczyć wypiek do klienta, bliskiej osoby, na imprezę lub do szkoły? W branżach spożywczych coraz częściej wykorzystuje się ekologiczne i biodegradowalne pudełko kartonowe. Opakowania od dobrych producentów posiadają atesty świadczące o tym, że można w nich bezpiecznie przechowywać i transportować żywność. Dodatkowym plusem jest możliwość spersonalizowania pudełka, to rozwiązanie szczególnie cenione przez klientów biznesowych. Dzięki takim rozwiązaniom ciasto dotrze do miejsca docelowego świeże, w całości i w eleganckiej oprawie!