Cannelloni to włoski makaron, przypominający wyglądem rurki. Cannelloni można podawać z nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim, w zależności od kulinarnych preferencji. Można je wypełnić mięsem mielonym i sosem beszamelowym, szynką i szpinakiem lub sosem pomidorowym i warzywami. Jak gotować cannelloni? Zapraszamy do lektury!
Makaron cannelloni gotujemy dopiero po wypełnieniu go nadzieniem. Surowe rurki należy wypełnić przygotowanym wcześniej farszem i poukładać w naczyniu żaroodpornym warstwami. Danie powinno się składać z maksymalnie dwóch warstw, aby wszystkie elementy potrawy ugotowały się równomiernie. Rurki cannelonni zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W zależności od ustawionej temperatury i przepisu makaron zapieka się od 20 do 45 minut.
W zależności od preferencji kulinarnych, cannelloni możesz podawać z:
W opcjach wegetariańskich można spróbować zrobić farsz z białego sera (podobnie jak w przypadku pierogów ruskich), ciecierzycy lub soczewicy. Farsz można przyrządzić także z suszonych pomidorów i sosu mascarpone lub wypełnić makaron nadzieniem ze szpinaku i pokrojonego w kostki aromatycznego żółtego sera.
Aby przygotować cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym, będziesz potrzebować następujących składników:
Na patelni szklimy cebulę z przyprawami i dodajemy do niej mięso. Podsmażamy mięso kilka minut, równolegle przygotowując w drugim naczyniu sos pomidorowy. Większą częścią sosu z mięsem faszerujemy cannelloni, a mniejszą wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Nadziewane makaroniki należy ułożyć w sosie w naczyniu i zalać je jeszcze sosem od góry. Zamiast sosu pomidorowego jako drugiego sosu można użyć na przykład sosu beszamelowego oraz posypać danie startym żółtym serem. Cannelloni należy przygotować w naczyniu żaroodpornym i gotować około 20 – 30 minut w temperaturze około 190 stopni Celsjusza.