Jak gotować cannelloni?

Niniejszy artykuł pod tytułem Tarot dla początkujących – co powinieneś wiedzieć o stawianiu kart nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Tarot dla początkujących – co powinieneś wiedzieć o stawianiu kart należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Cannelloni to włoski makaron, przypominający wyglądem rurki. Cannelloni można podawać z nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim, w zależności od kulinarnych preferencji. Można je wypełnić mięsem mielonym i sosem beszamelowym, szynką i szpinakiem lub sosem pomidorowym i warzywami. Jak gotować cannelloni? Zapraszamy do lektury!

Jak gotować cannelloni?

Makaron cannelloni gotujemy dopiero po wypełnieniu go nadzieniem. Surowe rurki należy wypełnić przygotowanym wcześniej farszem i poukładać w naczyniu żaroodpornym warstwami. Danie powinno się składać z maksymalnie dwóch warstw, aby wszystkie elementy potrawy ugotowały się równomiernie. Rurki cannelonni zalewamy sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. W zależności od ustawionej temperatury i przepisu makaron zapieka się od 20 do 45 minut.

Z czym podawać cannelloni?

W zależności od preferencji kulinarnych, cannelloni możesz podawać z:

  • Szpinakiem i łososiem
  • Mielonym mięsem i sosem pomidorowym
  • Mięsem drobiowym i sosem beszamelowym
  • Szynką i sosem carbonara
  • Szpinakiem i szynką
  • Sosem beszamelowym, serem i szynką

Cannelloni w wersji wegetariańskiej

W opcjach wegetariańskich można spróbować zrobić farsz z białego sera (podobnie jak w przypadku pierogów ruskich), ciecierzycy lub soczewicy. Farsz można przyrządzić także z suszonych pomidorów i sosu mascarpone lub wypełnić makaron nadzieniem ze szpinaku i pokrojonego w kostki aromatycznego żółtego sera.

Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym – przepis

Aby przygotować cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym, będziesz potrzebować następujących składników:

  • Makaron cannelloni – paczka (20 sztuk)
  • 100 g startego na tarce żółtego sera
  • 800 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowego)
  • Sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • 2 cebule
  • Oliwa z oliwek
  • 2 puszki pomidorów

Na patelni szklimy cebulę z przyprawami i dodajemy do niej mięso. Podsmażamy mięso kilka minut, równolegle przygotowując w drugim naczyniu sos pomidorowy. Większą częścią sosu z mięsem faszerujemy cannelloni, a mniejszą wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Nadziewane makaroniki należy ułożyć w sosie w naczyniu i zalać je jeszcze sosem od góry. Zamiast sosu pomidorowego jako drugiego sosu można użyć na przykład sosu beszamelowego oraz posypać danie startym żółtym serem. Cannelloni należy przygotować w naczyniu żaroodpornym i gotować około 20 – 30 minut w temperaturze około 190 stopni Celsjusza.