Zastanawia Cię jak dobrać wino do potrawy? Z czym łączyć białe wino, a z czym czerwone? Do których potraw najlepiej się nadaje wino różowe? Podpowiadamy jakie wino wybrać, by wydobyć z posiłku najpiękniejsze aromaty!
Kultura picia wina to zjawisko, z którym można się spotkać we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii. Odpowiednio dobrany trunek może podkreślić aromat jedzenia oraz ułatwić trawienie posiłku. Ale jak dobrać wino do potrawy? Czym się kierować?
Wino powinno się podawać w kolejności od najlżejszych do najcięższych, można zacząć od wina musującego, następnie podać gościom wina wytrawne — białe, różowe oraz czerwone i na koniec, do deserów, wina słodkie.
Oto zasady, które warto znać:
Wino należy zawsze dobierać do dania głównego. Czerwone trunki powinno się serwować do czerwonych mięs, białe do drobiu, ryb i owoców morza, a różowe do sałatek. Musujące Pino Pinot Noir będzie się dobrze komponować z grzybami i przystawkami, natomiast Pinot Grigio i Chardonnay będą dobrze smakowały z daniami na bazie warzyw. Cabernet Sauvignon dobrze pasuje do czerwonego mięsa (oraz do dań z dziczyzny), a wypieki drożdżowe najlepiej podawać z musującym Prosecco.
W przypadku dań makaronowych o wyborze wina decydują dodatki i sosy – makaron bolognese komponuje się dobrze z lekkim winem różowym lub czerwonym, natomiast carbonara najlepiej sprawdzi się w połączeniu z białym winem. Ryby delikatne powinny być serwowane z subtelnym winem, natomiast ryby tłuste z cięższym, bogatym i aromatycznym. Do dań z indyka można serwować wyraziste czerwone i białe wina, natomiast do kaczki najlepiej się nada wytrawne wino czerwone.
Potrawy i artykuły spożywcze, do których nie należy podawać wina, to: