Lato w pełni. Ciepłe promienie słońca zachęcają do opalania i odpoczynku na świeżym powietrzu. Przeszkodą wydaje się jedynie nasza pewność siebie dość ograniczona często przez lekką nadwagę. Jeśli zastanawiasz się jak zmniejszyć „zimowy brzuszek”, z pomocą przyjdzie nasze 5 przepisów na dietetyczny obiad!
Dietetyczny obiad – przepisy
Leczo z cukinią i pieczarkami
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 3 papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 300 g pieczarek
- ząbek czosnku
- 650 ml passaty pomidorowej
- przyprawy: bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- oliwa z oliwek
Ząbek przeciskamy przez praskę (jeśli chcesz, możesz również dodać do smaku posiekaną cebulkę) i podsmażamy na oliwie. Kiedy pokroimy paprykę oraz cukinię w kostkę oraz pieczarki w plasterki, po kolei dosypujemy je do garnka. Następnie dodajemy 1 łyżeczkę oregano, bazylii oraz słodkiej papryki, pół łyżeczki papryki ostrej oraz sól i pieprz do smaku. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 20 minut – do czasu, kiedy składniki zrobią się miękkie.
Kalafior w bułce tartej
Składniki:
- 1 kalafior
- masło roślinne
- bułka tarta
- sól
Kalafiora myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Jeśli chcesz ugotować go szybciej – podziel go na części. Następnie po ugotowaniu w małym rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego bułkę tartą (1 łyżeczka masła – 1 łyżeczka bułki tartej). Podsmażamy około 1 minuty – ciągle mieszając. Po zarumienieniu się bułki – polewamy nią kalafiora. Całość podajemy na płaskich talerzach, przyozdobionych bazylią.
Jajko sadzone w pomidorach
Składniki
- 4 jajka
- 3 świeże pomidorki
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia
- duża okrągła patelnia
Pomidory siekamy na średniej wielkości kawałki i podsmażamy na 1 łyżeczce masła. Następnie dodajemy przyprawy. Pomidory nie przypalą się, jeśli od czasu do czasu je zamieszasz. Po około 4 minutach na środku patelni robimy miejsce na jajka sadzone. Wbijamy jajka, zmniejszając ogień. Po czym całość zostawiamy pod przykryciem do czasu, aż jajka będą gotowe. Danie podajemy z chlebem bądź bagietką.
Placuszki z cukinii
Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz do smaku
Cukinię ścieramy na tarce. Jeśli chcesz, można ją lekko odsączyć. Mleko mieszamy widelcem z mąką do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbijamy jajko i mieszamy z utartą cukinią. Dodajemy przyprawy. Całość smażymy na maśle bądź oliwie z oliwek z obu stron – aż do zarumienienia się.
Naleśniki z owocami
Składniki:
- 1 jajko
- szklanka mleka
- pół szklanki mąki pełnoziarnistej
- łyżeczka cukru waniliowego bądź szczypta zmielonej laski wanilii
- cynamon
- świeże owoce np. banany czy maliny
Mleko mieszamy mikserem, powoli dodając mąkę. Dodajemy jajko oraz przyprawy – cały czas miksując. Jeśli ciasto nie ma odpowiedniej konsystencji kremu – możesz dodać trochę więcej mleka bądź mąki. Cienkie placuszki smażymy na małym ogniu z dwóch stron. Podajemy ze świeżymi owocami i miodem.
Jeśli chcesz, możesz przygotować również owocowe nadzienie nadzienie: banany/maliny miksujemy w blenderze z dodatkiem cynamonu oraz 4 łyżkami mleka. Gotowe naleśniki smarujemy w środku kremem z owoców, zawijamy.
Dietetyczny obiad jest idealnym rozwiązaniem także dla Ciebie szczególnie w ciepłe, letnie dni. Przyrządzisz go szybko i z bardzo prostych składników, które znajdziesz nawet w Twoim osiedlowym sklepie.