Choroba refluksowa polega na tym, że kwaśne treści żołądka są zarzucane wyżej, na przykład do przełyku. W efekcie chory cierpi na zgagę i często mu się odbija. Jak powinna wyglądać dieta przy refluksie?
Choroba refluksowa przełyku to dolegliwość, która dotyka coraz więcej osób, niezależnie od ich płci czy wieku. Główne objawy refluksu to pieczenie w przełyku oraz zgaga, wynika to z nieprawidłowej pracy mięśnia zwieracza przełyku. Refluks oznacza zarzucanie treści żołądkowych wyżej. Do przyczyn tej choroby należą przede wszystkim: nieprawidłowa dieta, stresujący tryb życia oraz nadwaga.
Pierwszy krok do załagodzenia dolegliwości związanych z refluksem to zmiana trybu życia oraz stosowanej diety. Jak powinna wyglądać dieta przy refluksie? Powinna być przede wszystkim lekkostrawna i bogata w produkty, które będą regulować pracę układu pokarmowego. Dieta przy refluksie to zdrowa dieta, która pomaga także zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę i miażdżycę. Jej celem jest zneutralizowanie kwasowości w żołądku i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie.
Jeśli cierpisz na refluks, możesz śmiało jeść:
Posiłki powinny być spożywane kilka razy dziennie w małych porcjach. Ważne jest, by przeżuwać wolno każdy kęs i nie popijać posiłku w trakcie jedzenia.
Produkty, których należy unikać (ale nie eliminować ich całkowicie z diety) to między innymi produkty mleczne. Jakie produkty są zakazane przy refluksie? Są to przede wszystkim potrawy smażone i pieczone oraz takie, które mogą powodować wzdęcia.
Wyeliminuj z diety:
Aby załagodzić objawy refluksu, należy ograniczyć lub całkowicie rzucić kofeinę (nie tylko w kawie, ale i w mocnej herbacie), mocne przyprawy (chilli, pieprz Cayenne, curry), palenie oraz alkohol. Wszystkie wymienione wyżej produkty (nawet w małych ilościach) przyczyniają się do zaburzeń w pracy dolnego zwieracza przełyku. Uzupełnieniem diety powinna być aktywność fizyczna.