Strona główna / Dom i gotowanie / Jak zrobić zdrowe jedzenie?
Jak zrobić zdrowe jedzenie?

Jak zrobić zdrowe jedzenie?

Zdrowe jedzenie często kojarzy się z mnóstwem czasu straconego w kuchni oraz wysokimi cenami. Nic bardziej mylnego! Żeby dobrze się odżywiać, wcale nie trzeba wywracać swojego życia do góry nogami. Podpowiemy Ci, jak to osiągnąć.

Schowaj patelnię gdzieś do szafy

Po pierwsze, zrezygnuj ze smażenia potraw na oleju. To najcięższa forma obróbki żywności, jaka tylko istnieje. Zamiast tego znacznie lepiej będzie, jeśli zdecydujesz się na patelkę grillową. Charakteryzuje się ona tym, że nie musisz używać oleju, żeby przyrządzić na niej jedzenie. Po prostu kładziesz kawałek mięsa lub rybę i podgrzewasz ją z obu stron. Tak, jak wskazuje nazwa, uzyskasz efekt grillowanej żywności.

Inny dobry pomysł to wykorzystywanie piekarnika. Mięso z foli lub pieczone warzywa to samo zdrowe! Podobnie jak te przyrządzone z pomocą parowaru. Szczególnie dobrze będą smakować warzywa przygotowane w ten sposób. Po pierwsze, nie stracą one cennych wartości odżywczych, nie będą rozgotowane tylko chrupiące, a do tego pyszne! Parowar ma też to do siebie, że pozwoli Ci na oszczędność czasu, ponieważ za jednym zamachem możesz przygotować ryż, mięso oraz warzywa. Sprytne, prawda?

Zdrowe jedzenie – zapomnij o cukrze

Wszyscy kochamy słodycze. Są one lekiem na cięższy dzień w pracy, szkole lub chandrę. Dobrze mieć gdzieś w zanadrzu tabliczkę czekolady lub batonik. Gdyby tylko nie miały w sobie tyle cukru! Zdrowe jedzenie nie powinno go zawierać, zrezygnuj więc z białego cukru na rzecz tych naturalnych.

Idealnie sprawdzi się więc miód. Możesz go używać do robienia ciast lub słodzenia herbaty. Inne rozwiązanie to stewia, czyli roślina, która stanowi zamiennik cukru. Jest bardzo słodka, jednak niektórzy twierdzą, że po dodaniu jej do herbaty wydziela się nieprzyjemny zapach. Wszystko to kwestia gustu, dlatego najlepiej, jeżeli przekonasz się o tym na własnej skórze.

Jeżeli jednak nadal nie jesteś przekonany, sięgnij po ksylitol, który ma konsystencję oraz wygląd identyczny co cukier. Możesz go z powodzeniem stosować w kuchni. Charakteryzuje się tym, że zawiera w sobie ponad 40% mniej kalorii od klasycznego cukru. Warto więc wziąć go pod uwagę, jeśli chcesz przygotować zdrowe jedzenie dla siebie i najbliższych.

Sprawdź także

Jak się bezpiecznie opalać?

Jak się bezpiecznie opalać?

Jak się bezpiecznie opalać? Jak korzystać w zdrowy sposób z łóżek solarnych? Jakie są konsekwencje …

Jak gotować cannelloni?

Jak gotować cannelloni?

Cannelloni to włoski makaron, przypominający wyglądem rurki. Cannelloni można podawać z nadzieniem mięsnym lub wegetariańskim, …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *