Jak dobrać wino do potrawy?

Niniejszy artykuł pod tytułem Tarot dla początkujących – co powinieneś wiedzieć o stawianiu kart nie stanowi porady, ani nie jest materiałem edukacyjnym, a jedynie przedstawia wyłącznie opinię jego autora. Oznacza to, że wszystkie informacje, które u nas znajdziesz na temat Tarot dla początkujących – co powinieneś wiedzieć o stawianiu kart należy traktować jako forma rozrywkowa, a każdą decyzję podejmować wyłącznie samodzielnie w oparciu o właśne doświadczenie oraz rozsądek. Nie tylko nie zachęcamy, ale wręcz odradzamy wykorzystywanie znalezionych tutaj informacji w każdym celu i w każdej sferze życia prywatnego oraz zawodowego.

Zastanawia Cię jak dobrać wino do potrawy? Z czym łączyć białe wino, a z czym czerwone? Do których potraw najlepiej się nadaje wino różowe? Podpowiadamy jakie wino wybrać, by wydobyć z posiłku najpiękniejsze aromaty!

Kultura picia wina do obiadu

Kultura picia wina to zjawisko, z którym można się spotkać we Francji, Włoszech oraz w Hiszpanii. Odpowiednio dobrany trunek może podkreślić aromat jedzenia oraz ułatwić trawienie posiłku. Ale jak dobrać wino do potrawy? Czym się kierować?

Jak dobrać wino do potrawy? W jakiej kolejności serwować wina?

Wino powinno się podawać w kolejności od najlżejszych do najcięższych, można zacząć od wina musującego, następnie podać gościom wina wytrawne — białe, różowe oraz czerwone i na koniec, do deserów, wina słodkie.

Oto zasady, które warto znać:

  • Białe wina serwujemy zawsze przed czerwonymi i różowymi
  • Słodkie wino należy serwować tylko i wyłącznie do deserów
  • Serwując wino, należy zadbać o odpowiednią temperaturę, wina musujące podaje się w temperaturze 6 – 9 stopni, białe i różowe w temperaturze 9 – 11 stopni, białe cięższe w temperaturze do 14 stopni, natomiast czerwone w temperaturze około 14 – 18 stopni
  • Nie należy podawać w trakcie jednego posiłku więcej niż 5 różnych rodzajów win

Jak dobrać wino do potrawy w zależności od jej charakteru?

Wino należy zawsze dobierać do dania głównego. Czerwone trunki powinno się serwować do czerwonych mięs, białe do drobiu, ryb i owoców morza, a różowe do sałatek. Musujące Pino Pinot Noir będzie się dobrze komponować z grzybami i przystawkami, natomiast Pinot Grigio i Chardonnay będą dobrze smakowały z daniami na bazie warzyw. Cabernet Sauvignon dobrze pasuje do czerwonego mięsa (oraz do dań z dziczyzny), a wypieki drożdżowe najlepiej podawać z musującym Prosecco.

W przypadku dań makaronowych o wyborze wina decydują dodatki i sosy – makaron bolognese komponuje się dobrze z lekkim winem różowym lub czerwonym, natomiast carbonara najlepiej sprawdzi się w połączeniu z białym winem. Ryby delikatne powinny być serwowane z subtelnym winem, natomiast ryby tłuste z cięższym, bogatym i aromatycznym. Do dań z indyka można serwować wyraziste czerwone i białe wina, natomiast do kaczki najlepiej się nada wytrawne wino czerwone.

Potrawy i artykuły spożywcze, do których nie należy podawać wina, to:

  • Zupy
  • Jajka
  • Szpinak
  • Owoce